Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Critical Alignment Yoga
op dinsdag ochtend van 08:30-09:45 en van 10:00-11:00

Critical Alignment, is ontwikkeld door Gert van Leeuwen.
Deze yoga-vorm maakt je bewust van spanningspatronen veroorzaakt door stress op zowel het psychische als het lichamelijke niveau aan.

Ervaar je echter vaak stress dan wordt de spanning niet goed meer afgevoerd en slaat het zich op in je lichaam. Stress is de primaire oorzaak van de geleidelijke toename van spanning. 
Op het moment dat de hersenen stressvolle omstandigheden detecteren, nemen
overlevingsstrategieën het over. We vechten, vluchten of bevriezen. Deze strategieën kunnen ook verschijnen tijdens yoga-oefeningen, omdat we pijn voelen wanneer we stijve spieren rekken of in onze wervelkolom en gewrichten spanning loslaten. Dit stressvolle gedrag blokkert het proces van diep spanning los te laten.
Stress, en daarmee onze overlevingsstrategieën, verhoogt de spierspanning en maakt ons lichamelijk gevoelloos. We dissociëren steeds meer van ons lichaam. De resulterende spanning maakt delen van ons lichaam onbeweeglijk. De afwezigheid van beweging doet ons de verbinding met deze lichaamsdelen te verliezen.

Deze spanning en gebrek aan verbinding hebben een enorme invloed op ons emotionele leven. 
We raken geblokkeerd voor onze innerlijke gevoelens, onze innerlijke wereld. De spanning in onze wervelkolom staat in interactie met de buik en borst, ook die gevoelige gebieden worden onderdrukt. Verbonden gevoelens zoals ruimte, rust, lichtheid, energie en kracht kunnen alleen in een gevoelig lichaam worden ervaren door in onze buik en borst te ademen.

Deze gevoelens – ruimte, rust, lichtheid, energie en kracht – zouden onze respons moeten zijn op stressvolle omstandigheden in het leven. We mogen onze eigen innerlijk relatie onder stressvolle omstandigheden niet verliezen en verbonden moeten blijven met onze eigen gevoelens. Wanneer deze gevoelens oppervlakkig en betekenisloos worden, worden we het slachtoffer van stress in plaats van weten hoe ermee om te gaan zonder strategieën.

Het herstel van de mobiliteit van de wervelkolom herstelt de gevoeligheid in ons lichaam. Interne gevoelens kunnen opnieuw zo ervaren worden dat onze negatieve overlevingsstrategieën erin kunnen oplossen. Door toepassing van Critical Alignment methode ons weer bewust kunnen worden van subtiliteiten en kwaliteiten van yoga bewegingen, we kunnen deze bewustwoording ook toe te passen op onze alledaagse bewegingen.

Deel dit:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *