Voor alle dosha’s geldt: vermijd koffie

Omdat dit voor de meeste mensen nog niet zo gemakkelijk is zetten we hier de belangrijkste redenen nog eens op een rijtje.

  • De energie die koffie lijkt te geven is geen echte energie maar het resultaat van een sterke prikkel aan het zenuwstelsel: de hartslag en bloeddruk gaan omhoog en je gaat sneller ademen. Kort daarna volgt de dip en de behoefte aan opnieuw een kunstmatige prikkel – het verslavende effect doet daarmee zijn intrede.
  • Een plotselinge boost van energie is altijd verwarrend voor het lichaam en heeft effect op de stofwisseling.
  • Koffie bevat veel zuren en veroorzaakt zuur in het lichaam. Zuur irriteert het darmslijmvlies, dat een overmaat aan slijm gaat produceren. Dit slijm produceert weer gas, waardoor producten als melk, kaas en tarwe moeilijker te verteren zijn.
  • Koffie veroorzaakt neuronale activiteit in de hersenen. Bij elke kop koffie sturen neuronen boodschappen naar je hypofyse, waardoor de bijnieren worden gewaarschuwd om adrenaline en cortisol te produceren. Ofwel: je raakt in de vecht- of vluchtmodus. Als je de hele dag door koffie drinkt ben je zonder het te merken voortdurend in deze modus. Dit is niet alleen belastend voor je zenuwstelsel maar ook voor je immuunsysteem.

Help: ik kan niet stoppen met koffie.. wat kan ik doen? 

Als je de koffie toch niet helemaal kunt laten staan, voeg er dan kardemomzaad aan toe. Dit vermindert het zuur en het effect van cafeïne op het zenuwstelsel. Het gaat ook slijmvorming door melkproducten tegen. Maar let op: teveel kardemom werkt verstorend op de pitta dosha. Dus het blijft hoe dan ook verstandig om het bij één kopje te laten…

 

Disclaimer

Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities en therapieën. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts. Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, of door jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *