De zes grootste en hardnekkigste misverstanden over depressie

Geplaatst op Categorieën TACA

Het is NIET WAAR dat:
1 – je moet vechten tegen depressie-symptomen om er vanaf te komen
2 – je controle kunt krijgen over patronen in je denken en gedrag
3 – je nooit van depressie afkomt
4 – angst een emotie is
5 – je moet weten waarom je depressief bent om er vanaf te komen
6 – depressie een hersenziekte is


door Tura Gerards, auteur van “Vrij van chronische depressie in 21 dagen”

Depressie is in westerse landen een volksziekte geworden. In Nederland worden jaarlijks meer dan een miljoen antidepressiva voorgeschreven tegen depressie en angsten.

Ik ben meer dan 30 jaar depressief geweest – in golven, met een constante onderstroom van neerslachtigheid – tot ik in 2007 op een wonderlijke manier bevrijd werd van mijn beklemmende en verlammende symptomen.

Er zijn een groot aantal hardnekkige misverstanden omtrent depressie en hiervan zal ik er zes in dit artikel aanstippen:

1 – dat je moet vechten tegen depressie-symptomen

2 – dat je controle kunt krijgen over patronen in je denken en gedrag

3 – dat je nooit van depressie afkomt

4 – dat angst een emotie is

5 – dat je moet weten waarom je depressief bent om er vanaf te komen

6 – dat depressie een hersenziekte is

 

——– misverstand 1 ———————————–
DAT JE MOET VECHTEN TEGEN DEPRESSIE-SYMPTOMEN

Mensen met depressie zijn voortdurend in gevecht, vaak zonder dat nog te beseffen. Ze vechten tegen de maatschappij en tegen hun symptomen, gedragspatronen, gedachten, gevoelens en stemmingen. Ze hebben er een dagtaak aan.

Mensen verliezen tot 90% van hun dagelijkse energie aan strijd. Vechten sloopt.

Wat vaak niet meteen opvalt: we stellen datgene waartegen we vechten telkens opnieuw in het daglicht. En door die herhaling maken we datgene waartegen we strijden gegarandeerd alleen maar sterker.

Vecht en je geeft je brein immers telkens dezelfde opdrachten. Zeg je “ik wil X niet” , dan hoort je brein elke keer weer “X”. En daardoor krijgt je lichaam ook telkens opnieuw het sein “X”. En dan voel jij voortdurend “X”. De communicatieroute tussen brein en lichaam voor X wordt door repetitie vervolmaakt: oefening baart ook hier kunst.

——– misverstand 2 ———————————–
DAT JE CONTROLE HEBT OVER PATRONEN IN JE DENKEN EN GEDRAG

Op internet kun je blogs vinden van depressieve jongeren die ten einde raad zijn omdat hun patronen zo hardnekkig zijn en omdat zij maar geen grip op krijgen.

Patronen zijn 100% hardnekkig. Ook bij mij waren het destijds de patronen die depressie in stand hielden. Stugge, taaie, rigide rakkers zijn het. En dat is normaal.

Niemand heeft controle over patronen! Niemand krijgt er grip op.

Ons brein en ons lichaam zitten vol patronen! Miljarden patronen. Een volwassen mensenlichaam bevat zo’n 70 biljoen cellen en in elke cel vinden per seconde meer dan 100.000 chemische processen plaats. Per seconde! Allemaal volgens bepaalde patronen.

Dat moet ook. Dat kan niet anders. Hartcellen moeten altijd hetzelfde doen (nooit een dag vakantie nemen, zelfs geen uurtje). Longcellen, altijd maar doorgaan (nooit ff pauze en ff tijd voor ‘n sigaretje).

Voor psychische patronen geldt precies hetzelfde. Want die zijn helemaal gefundeerd op biologische patronen in de zenuwen van onze hersenen. Ons lichaam reageert op bepaalde manier op de werking van ons brein en zo veroorzaken typische patronen in ons denken allerlei typische patronen in ons lichaam en gedrag.

En alle patronen zijn ook nog eens subtiel verweven met elkaar. Zoiets verander je niet.

Grip krijgen op het eigen brein en lichaam, dat is een van de grootste wensen van de depressieve mens. Maar hoe krijg je die grip dan, als je de onderliggende patronen niet kunt veranderen?

Het antwoord is eenvoudig. Schakelen. Overschakelen van het ene patroon naar het andere. En dat schakelen dient te gebeuren voordat een patroon volledig op gang komt. Onmiddellijk dus!

Op het moment dat je de bui voelt aankomen, kun je nog van spoor wisselen. Net als een trein. Zodra een bestaand ongewenst patroon in aantocht is – je herkent een paar signalen en je voelt dat het gaat gebeuren – schakel je naar een bestaand gewenst patroon.

Schakelen, dat kan prima met patronen! Als je maar acuut te werk gaat.

En aangename, prettige patronen, daar heeft ieder mens er miljoenen van. Bij een trein heb je per spoorwisseling slechts de keuze uit één spoor; ieder mens heeft oneindig veel mogelijkheden!

——– misverstand 3 ———————————–
DAT JE NOOIT VAN DEPRESSIE AFKOMT

Depressie zijn er in allerlei soorten en maten. De meeste mensen hebben relatief milde depressies en veel van die depressies gaan na verloop van tijd vanzelf over, zelfs zonder behandeling.

——– misverstand 4 ———————————–
DAT ANGST EEN EMOTIE IS

Angst wordt door psychologen en psychiaters een emotie genoemd maar dat is maar een klein deel van de waarheid. Heel jammer. Want het houdt mensen weg van een helder inzicht in deze absoluut verschrikkelijke ervaring.

Wat is angst dan wel?

Angst bestaat voor meer dan 80% uit stressvolle en onaangename gedachten. En het zijn die gedachten (woorden en vooral beelden) die daarna de reacties in het lichaam veroorzaken die angst genoemd worden.

En ja, die lichamelijke reacties zijn enorm heftig en emotioneel, dat is zeker. Die zijn overweldigend en verlammend. En hoe meer je ertegen vecht, hoe groter en sterker die angsten worden.

Angst kun je heel goed verminderen door te werken aan de inhoud van je gedachten, namelijk door de voorstellingen en beelden in je hoofd aan te passen. Dat kun je doen zonder vervelende bijverschijnselen.

——– misverstand 5 ———————————–
DAT JE MOET WETEN WAAROM JE DEPRESSIEF BENT OM ER VANAF TE KOMEN

Depressie heeft meestal meer dan één oorzaak, daarover zijn de geleerden het tegenwoordig wel eens. Het is vrijwel onmogelijk om precies te bepalen wat depressie veroorzaakte.

Als je voor jezelf op zoek gaat naar oorzaken, heeft zal dat je brein en lichaam beïnvloeden en programmeren. Geef je vaak aandacht aan pijnlijke momenten uit je leven, dan bestendig en versterk je door die herhaling de neuro-fysiologische paden waarlangs depressie-symptomen zich openbaren. Ook hier geldt: oefening baart kunst.

Tien jaar geleden ben ik voor het laatst depressief geweest en in de manier waarop dat ging, was geen enkele plek voor het zoeken naar de oorzaak. Sterker nog: dat zoeken zou de verrassend effectieve methode verstoord hebben.

——– misverstand 6 ———————————–
DAT DEPRESSIE EEN HERSENZIEKTE IS

Depressie is net zo min een hersenziekte als dat vergeetachtigheid een hersenziekte is. Of diabetes of agressie. Terwijl ik geen enkele ziekte kan noemen waarbij de hersenen niet een of andere rol spelen.

Dat psychische aandoeningen als hersenziektes zouden kunnen worden beschouwd, is een mede door commerciële belangen gestuurde beleidsbeslissing geweest uit 1980, rondom de uitgave van de DSM-3. Een beleid dat sindsdien als waarheid werd verspreid.

Psychische aandoeningen ontstaan ook niet door een tekort aan bepaalde stofjes in je hersenen. De Amerikaanse psychiater Joseph Schildkraut was in 1965 de eerste die dat opperde als mogelijkheid. Deze hypothese is wetenschappelijk nooit bewezen en dus niet waar.

Dat depressie genetisch is, is ook niet wetenschappelijk te bewijzen. Al kan depressie in de familie voorkomen en generaties lang de kop op steken.

 

TOT SLOT ———————————–

Dit waren zes van de meest hardnekkige misverstanden over depressie.

Van sommige van die misverstanden kun je je zelfs afvragen of ze niet ook met opzet in stand worden gehouden vanwege grote commerciële belangen.

Hoe het ook zij: in 2007 werd ik van depressie verlost op een manier die ik vijf jaar lang aan niemand heb durven vertellen, uit angst om alsnog opgesloten te worden.

In 2014 heb ik over deze bevrijding een boek geschreven: “Vrij van chronische depressie in 21 dagen”.
Kijk daarvoor op depressiestoppen.nl

 

Literatuur & bronnen ———————————–

Borsboom, Denny. Er bestaan alleen maar symptomen. Dagblad De Pers, 10 februari 2012.

Dehue, Trudy. De depressie-epidemie. Amsterdam: uitgeverij Augustus, 4e druk 2008.

Dehue, Trudy. Onbesuisde popularisering van wetenschap – Het ‘ontbrekende stofje in het brein’ (Essay) De Groene Amsterdammer, jaargang 2016 nummer 5. 3 februari 2016.

Gerards, Tura. Vrij van chronische depressie in 21 dagen – Help jezelf in twee stappen. Amsterdam: BraveNewBooks, 2014.

Kolk, Bessel A. van der. Traumasporen – Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen. Eeserveen: Uitgeverij Mens!, 2015.

Mentaal Beter Cure B.V. https://www.mentaalbeter.nl/nl-NL/Mentaal-Beter-Volwassen/De-hulpvraag-1-1/Angststoornis

Pert, Candace B. Molecules of Emotion – Why You Feel the Way You Do. New York: Simon & Schuster, 1999.

Ruppert, Franz. De verborgen boodschap van psychische stoornissen. De waarheid heelt de waan. Een revolutionaire kijk op psychosen en vormen van schizofrenie en de helende werking van familieopstellingen. Eeserveen: uitgeverij Akasha, 2e druk, 2009.

Verweij, Gerard & Houben-van Herten, Marieke. Depressiviteit en antidepressiva in Nederland – Bevolkingstrends 2013. Den Haag/Heerlen: Centraal Bureau voor de Statistiek, 2013.

Whitaker, Robert. Psychiatric Drugs: Do They Fix Imbalances or Do They Create Them – Part 1. Lezing op https://www.youtube.com/watch?v=Ep1ODxCoYlI

43 gedachten aan “De zes grootste en hardnekkigste misverstanden over depressie”

  1. hoi Tura,

    waarom was je bang opgesloten te worden, als je vertelt hoe je van een depressie verlost bent? die verlossing betekent dat je ‘minder gestoord’ bent 😉 nu daar zit een naar ‘doe normaal’ smachtende maatschappij toch op te wachten? of was de manier totaal illegaal? verklaar je nader, nu spreek je in raadsels…
    groeten van je collega in de zorg, Martien

  2. I pay a visit day-to-day a few websites and websites to read articles or reviews, however this blog presents quality based writing.

  3. What’s up every one, here every person is sharing these knowledge, so it’s nice to read this web
    site, and I used to pay a visit this weblog all the time.

  4. Currently it appears like Movable Type is the preferred blogging platform available right now.
    (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

  5. Aw, this was an incredibly good post. Taking the time
    and actual effort to make a great article… but what can I say… I procrastinate a
    lot and don’t manage to get anything done.

  6. Currently it sounds like Movable Type is the best
    blogging platform available right now. (from what I’ve read)
    Is that what you’re using on your blog?

  7. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your post
    seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser
    compatibility but I thought I’d post to let you know.
    The design look great though! Hope you get the problem
    solved soon. Thanks

  8. Hey just wanted to give you a quick heads up and
    let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
    I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different
    internet browsers and both show the same results.

  9. You really make it appear so easy together with your presentation but I
    find this topic to be really something which I think I’d by no means understand.
    It kind of feels too complex and extremely huge for
    me. I’m looking forward in your next publish, I’ll try to get the hang of it!

  10. Hey there! This post couldn’t be written any better!
    Reading this post reminds me of my old room mate!
    He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him.
    Fairly certain he will have a good read. Many thanks
    for sharing!

  11. obviously like your website but you need to check the spelling on several of your posts.
    Several of them are rife with spelling issues and
    I to find it very bothersome to inform the truth on the other
    hand I will certainly come again again.

  12. Excellent website you have here but I was curious if
    you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this article?

    I’d really love to be a part of online community where I can get comments
    from other knowledgeable individuals that share the
    same interest. If you have any recommendations, please let me know.
    Appreciate it!

  13. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
    Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
    I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

    Appreciate it

  14. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
    I think that you could do with some pics to drive the message home a
    little bit, but instead of that, this is fantastic blog.
    A great read. I’ll certainly be back.

  15. Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance.
    I must say that you’ve done a superb job with
    this. In addition, the blog loads super fast for me on Internet
    explorer. Outstanding Blog!

  16. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess
    I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly
    enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger
    but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for beginner blog writers?

    I’d really appreciate it.

  17. Undeniably believe that ѡhich you ѕaid. Youur favorite justification appeared
    tо be on tһe net the simplest thіng to be
    aware ᧐f. I say tto you, I certainly get amnoyed ᴡhile people consider
    worries that tһey jᥙst ɗo not know abοut. Ⲩou managed tοо hit tһe nail upon the t᧐р and defined
    outt thе whole tһing without havіng sіde effect , people сould takе a signal.
    Will probably bе Ƅack tߋ ցet more. Thanks

  18. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site?

    The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  19. It’s the best time to make some plans for the long
    run and it is time to be happy. I have read this publish and if I may I desire
    to suggest you few interesting issues or tips.
    Perhaps you could write next articles regarding this article.
    I wish to read even more things about it!

  20. Hi there, I found your web site by the use of Google
    at the same time as looking for a comparable topic, your
    web site came up, it appears great. I have bookmarked
    it in my google bookmarks.
    Hi there, simply turned into alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
    I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful in case you continue this in future.
    Many other folks shall be benefited out of your writing. Cheers!

  21. You are so interesting! I don’t suppose I’ve read through something
    like that before. So wonderful to discover somebody with some original thoughts on this subject.

    Seriously.. thanks for starting this up. This web site is something that is
    required on the web, someone with a little originality!

  22. I’ve been browsing online greater than 3 hours nowadays, but I never found any attention-grabbing article like yours. It is pretty value enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content material as you did, the web shall be much more useful than ever before.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *