Afgelopen tijd is vitamine D veel in het nieuws geweest met betrekking tot Covid-19. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die Corona hebben gekregen, een lage vitamine D status hebben. 

Veel mensen krijgen van de zon meer energie, zijn positiever en hebben meer zin om actief te zijn. De warmte van de zon is fijn maar het is vooral de vitamine D die je uit de zon haalt die belangrijk is voor je gezondheid. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een goede vitamine D status bijdraagt aan de preventie van veelvoorkomende ziekten waaronder, diabetes type 2, auto-immuunziekten, vermoeidheid, griep, depressie, kanker, hart-en vaatziekten en allergieën. Zorgen voor een goede vitamine D status is dus een goede investering in je gezondheid.

 1. Wat is vitamine D in het kort?

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

 1. We krijgen toch voldoende vitamine D van zonlicht en uit voeding?

Hoewel ons lichaam vitamine D aanmaakt bij blootstelling aan zonlicht gebeurt dit vooral tussen april en september. De andere maanden is de zonkracht niet sterk genoeg voor de vitamine D aanmaak. Het is dus erg lastig om voldoende binnen te krijgen door zonlicht en voeding.

 1. Behoor ik ook tot de risicogroep?

Behalve dat eigenlijk iedereen in Noord Europa te weinig vitamine D heeft, zijn er verschillende risicogroepen die minder aanmaken en daardoor een tekort oplopen. Het gaat om mensen met een getinte huidskleur, ouderen, zwangeren, kinderen tot 4 jaar en mensen die lichaamsbedekkende kleding dragen.

 1. Wat doet vitamine D eigenlijk? Vitamine D is betrokken bij enorm veel processen in het lichaam. De belangrijkste zijn:
 • Stevigheid van botten;
 • Goede stemming;
 • Goede bloedsuikerwaarde;
 • Goed immuunsysteem en afweer tegen virussen;
 • Verlaging PMS klachten
 • Goede spierkracht
 1. Hoe weet ik of ik een tekort heb?

Behoor je tot een risicogroep dan is het sowieso verstandig om een vitamine D supplement te nemen. Ook is een mogelijkheid om via de huisarts een bloedtest te laten doen. Een optimale vitamine D status betekent een streefwaarde van minimaal 80 nmol/l.

 1. Hoe verhoog ik mijn vitamine D inname?

Zon is de belangrijkste bron van vitamine D. Verhoog je blootstelling aan de zon, ga wandelen, fietsen, vaker in de tuin of op het balkon zitten. Een half uurtje per dag is al voldoende. Ook voeding speelt een hele kleine rol, vette vis, champignons en eieren zijn een goede bron van vitamine D. Een onderhoudsdosis vitamine D als supplement is aan te bevelen, vooral in de winter maanden.

Voor het behoud van een goede gezondheid is extra vitamine D van groot belang. Wil je meer weten wat vitamine D voor jouw kan betekenen? www.naturalhealthcoaching.nl Neem contact op voor een individueel advies. Kim Vogel info@naturalhealthcoaching.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *